Iti vine sa crezi sau nu, oamenii nu stiu sa identifice corect un abuz.
Ei au impresia ca un abuz inseamna doar violenta fizica.
Gresit! Un abuz poate sa fie si emotional. Iar acesta poate fi atat de subtil, incat nici nu iti dai seama ca este abuz.
Ba mai mult, in copilarie poate ai trait acelasi timp de abuz pe care il intalnesti acum, dar fiind atat de obisnuit(a) cu el, nici nu iti dai seama.
Efectele sale pot fi : scaderea increderii si a stimei de sine, poti dezvolta anxietate, depresie, dependente.
Abuzul emotional reprezinta orice comportament prin care victima este batjocorita, criticata, insultata sau manipulata, in mod repetat. Acest timp de comportament poate fi intalnit intr-o relatie de cuplu, de familie, de prietenie, la birou.
Forme de abuz emotional:
Critica. Comentarii sarcastice, persoanei cu care interactionezi nu ii convine niciodata nimic, te face sa te simti mic, ca un copil.
Depreciere – atunci cand nu se tine cont de opinia ta, ba mai mult este luata in deradere.
Gaslighting- atunci cand abuzatorul te face sa te indoiesti de propria judecata. Iti dau un exemplu metaforic: ii spui cuiva ca te-a durut atunci cand te-a calcat pe picior, iar el poate sa iti spuna: esti prea sensibila, ti s-a parut. Pana la urma este durerea ta si trebuie luata in considerare, nu?
Victimizarea sau proiectarea sentimentului de vinovatie. Abuzatorul poate refuza sa mai vorbeasca cu noi (silent treatment), ne ignora sau ameninta ca va pleca, insinuand ca totul este din cauza noastra.
Controlul. Atunci cand se tine cont de fiecare miscare pe care o facem, cand ni se insinueaza sau ni se spune direct sa mai participam la anumite activitati, sa mai vorbim sau sa fim intr-una anumit fel.
Abuzul verbal. Insulte, amenintari sau intimidari verbale. Acest comportement are ca scop injosirea noastra si inducerea sentimentului de frica.
Daca cedam acestor forme de abuz pe termen lung nu vom mai sti cine suntem noi ca persoana si ne va lua mult timp sa ne recuperam, in adevaratul sens al cuvantului. Duc de asemenea la scaderea stimei de sine si a crearea unei imagini negative si lipsite de aparare.
Cum stii ca este abuz ?
– Intalnireea cu persoana respectiva iti provoaca emotii negative
– Trebuie sa fii mereu “in alerta” in prezenta ei
– Relatia cu persoana respectiva consta in certuri, contraziceri, nu te simti « tu »
– Ne creeaza atat de mult stres incat ne afecteaza si in relatia cu alti oameni, la munca, ne poate afecta si sanatatea
– Simtim mereu ca facem eforturi prea mari ca sa multumim acea persoana, traim cu frica de a nu o pierde sau a nu o supara
– Persoana respectiva nu iti ia in considerare opiniile, ea va aparea mereu « victima » si te va face sa crezi ca era « normal » sa se poarte urat cu tine sau sa iti vorbeasca intr-un anumit fel.
Ce putem face ?
In primul rand sa intelegem ca nu putem schimba acea persoana si nici nu vrem. Ar fi pierdere de timp si energie. Cum ii faci unui adult educatia celor 7 ani de acasa ?
Schimbarea trebuie sa vina mereu din interiorul acelei persoane. Crezi ca un abuzator care iti spune : « tu esti de vina pentru tot ce se intampla rau » va constientiza ca nu este in regula sa vorbesti asa unui om ? Sau ca intr-o relatie sunt doi si trebuie sa iei in considerare parerile ambelor persoane ? Sau ca o relatie va functiona numai bazata pe respect ?
Iti vine sa crezi sau nu, multi oameni nu vor vedea aceste lucruri de parca au o perdea pe ochi.
Putem totusi :
1. Sa avem o discutie constructiva. Daca tu crezi ca se poate face ceva si mai ai rabdare, poti spune persoanei respective ce simti, sau cum te face sa te simti cand se poarta intr-un anumit fel cu tine. Sa comunici clar si ferm ce te deranjeaza si sa pui limite : ce vrei si ce nu vrei sa se mai intample. Acest pas ne asigura ca am facut ce tine de noi sa mai salvam sau sa imbunatim relatia.
2. Limitarea contactului. Poti sa faci asta prin reducerea intalnirilor fizice si prin restrangerea interactiunilor telefonice sau alte cai de comunicare.
3. Intreruperea contactului. Daca tii la sanatatea ta mentala si daca vrei sa iti recuperezi parti din tine pierdute in urma acestei relatii, nu iti ramane decat sa pui punct. Nu o sa iti dai seama de cat de rau ti-a facut relatia respectiva decat dupa ce te vei vindeca si vei putea privi cu detasare la ceea ce s-a intamplat.
Iar ca sa faci loc unei persoane care iti va face bine mental, trebuie sa faci curatenie de persoane care te abuzeaza.