Inscrie-te la newsletter!
Relatiile cu ceilalti te invata despre tine

Relatiile cu ceilalti te invata despre tine

Mult timp am trait cu aceasta atitudine de a da vina pe ceilalti: ei sunt de vina pentru ce mi se intampla mie. Ba chiar la un moment dat, cand am inceput sa lucrez mai intens cu mine, ma confesam: uite ce mi-a facut mama, uite ce mi-au facut tata, prietenul vecinul, matusa, etc.

Toata atentia mea era pe ei si nici nu ma gandeam ca am si eu o parte de rol in toata treaba.

Anii au trecut si eu multe am mai invatat.

Imi aduc foarte bine aminte cum dupa cativa ani am participat la un workshop unde venise o persoana care se plangea de toata lumea, dar ea nu isi asuma responsabilitatea pentru nimic. Am ras atat de tare in sinea mea, dar am si inteles-o. Am fost si eu acolo candva.

Te-ai gandit vreodata ca poate ceilalti nu sunt de vina pentru ce ti se intampla tie?

Stiu… incredibil, nu?!

Ei sunt responsabili pentru ce zic, ce fac ei, dar tu esti responsabil pentru cum reactionezi la ce zic sau fac ei.

Te-am pierdut? Hai sa iti dau un exemplu: sa zicem ca cineva te critica, iti zice ca nu iti sta bine parul asa cum l-ai prins. Sau iti spune pe un ton dojenitor ca te-ai ingrasat. Tu ce faci? Te faci mica, pleci capul si zici: “ce om rau”?

Sau te uiti un pic la el, vezi ca lucrurile astea au iesit din el si ca asta spune multe despre el, ca om? Apoi te uiti la tine, iti zici ca poate nu ti-o fi stand bine cu parul prins asa, dar tie iti place. Sau ca poate te-ai ingrasat, dar nu este un capat de tara.

Sesizezi diferenta? Care atitiudine iti da mai multa putere?

Cand ceilalti zic ceva ce noi consideram a fi negativ, ne facem mici mici ca atunci cand eram mici si parintii nostri ne criticau.

Asadar in momentul prezent, ceilalti nu fac decat sa ne apese pe niste butoare vechi.

Numai ca acum nu mai suntem asa mici si avem puterea sa alegem cum reactionam.

Tot timpul in relatiile cu ceilalti invatam despre noi: ce am eu de exprimat in aceasta situatie?

Poate am nevoie sa ma incurajez, poate trebuie sa invat sa ma accept si cu micile imperfectiuni, poate este ok ca altul sa aiba o parere persoanala despre mine, insa asta nu spune nimic despre mine ca om, este doar parerea lui.

Sa lasi sa treaca aceste pareri prin tine, fara sa te afecteze.

Sa faci separarea intre parerea lui si parerea TA despre tine.

Uite o provocare pentru tine: fii atent/a la cum vei reactiona cand o persoana te critica, cand spune ceva negativ despre tine.

Te aperi, te superi, te retragi, nu mai vorbesti sau reactionezi?

Fii doar atent/a, observa si si apoi intreaba-te: ce vreau eu sa exprim in aceasta situatie? Cum ma incurajez, cum imi dau putere si cum exprim acest lucru fata de acea persoana, fara sa o jignesc?

Si nu uita: poate prima oara nu ai reactionat exact cum ai vrut, dar fii bland/a cu tine si invata din asta. Data viitoare vei sti cum sa reactionezi.

Astept in comentariile tale reactiile fara de criticile celorlalti.

Si daca ti-a placut acest articol, te rog sa ii dai un SHARE. Multumesc!

Lasă un răspuns

×
×

Cart