Inscrie-te la newsletter!
10 motive pentru care dietele nu funcționează

10 motive pentru care dietele nu funcționează

Cu toții știm în sinea noastră că dietele nu funcționează de fapt. Uite un lucru sincer: nimeni nu vrea să țină dietă!! Este posibil să începi cu plăcere, dar destul de curând ne simțim complet mizerabil. Milioane de femei încep noile diete în ianuarie, dar 95% dintre ele vor câștiga tot ce au pierdut înapoi în 1-5 ani, apoi vor sări înapoi în trenul de dietă „pentru că funcționează”. 

Iată care sunt primele zece motive pentru care dietele nu funcționează și modul în care industria alimentației te ține blocat.

1. Este o soluție temporară, când tu de fapt ai nevoie de o soluție pe termen lung

Cu toții am auzit acea frază „nu este o dietă – este o schimbare a stilului de viață”, dar dacă nu intenționezi de fapt să schimbi modul în care mănânci, este doar o altă dietă. Orice vom începe cu doar intenția de a pierde câteva kilograme, de a scădea câteva mărimi la rochie sau de a slăbi până la un anumit număr de kilograme te stabilește din start pentru eșec.

Corpul tău, greutatea și sănătatea ta, sunt rezultatul modului în care alegi în mod repetat să trăiești – este rezultatul unui anumit mod de viață – modul tău de viață. Trebuie să schimbați acest lucru, pentru a obține un rezultat diferit.

2. Te fac să te simți că ai eșuat și că este ceva în neregulă cu tine.

Atâtea diete menționează despre planurile lor „simple” și metodele „ușoare”, dar când nu funcționează pentru tine, te simți ca un eșec total. De fiecare dată când renunțăm la dieta pentru ca nu mai putem să o ținem, stima ta de sine scade și începi sa te întrebi ce este în neregulă cu tine. 

Atunci când începi să compari toate acele fotografii înainte, este destul de clar că industria dietelor este cea care este “defecta” – nu tu.

3. Ele sunt rareori bazate pe o alimentație bună și adesea glorifică caloriile

Atunci când o dietă este creată cu unicul scop de a pierde în greutate cât mai repede posibil, nu este întotdeauna bazată pe o alimentație bună. Adesea se elimină grupuri alimentare complete sau insistă asupra unui aport zilnic de calorii foarte scăzut, care pur și simplu nu este durabil sau sustenabil.

Toate caloriile nu sunt la fel. Poți compara o uimitoare salată, plină de chestii verzi, cartofi dulci, semințe de dovleac și avocado cu un burger de fast-food și să găsești că ele conțin aceleași calorii. Care crezi că este mai bună pentru tine?

4. Îți iau puterea în ceea ce privește mâncarea și sunt complet inflexibile

Singura modalitate de a crea o schimbare de durată este de a prelua controlul asupra alimentelor și a alegerilor alimentare. Planurile de dietă nu permit să faci asta. Cine a scris acea dietă sau plan de masă, indiferent cât de bine intenționate ar fi, nu are idee despre corpul tău și despre ce trebuie să prospere. Ei nu știu nimic despre situația ta unică, stilul tău de viață, familia sau cum se simte corpul tău când reacționează la anumite alimente.

Planurile de dietă nu permit să existe curbe în viață sau să te învețe cum să ai o dietă echilibrată fără să te privezi. Să înveți cum să iți hrănești corpul este cel mai important lucru pe care îl poți face, pentru că atunci vei ști exact cum să te echilibrezi după ce ai petrecut o seară în oraș sau la un eveniment, fără să mori pe banda de alergat sau să te hrănești cu salate zile întregi ca să “compensezi” acea seară.

5. Dietele nu abordează problemele de bază ale relației tale cu alimentele

Există un accent atât de mare pe scăderea în greutate, putem uita adesea că mâncarea este doar un simptom. Dietele nu abordează motivele care stau la baza relației noastre cu alimentele. Dacă dorești să obții o adevărată libertate alimentară și corporală, trebuie să dezvălui motivele care stau la baza alimentației emoționale. Înlocuirea biscuiților cu morcovi nu rezolvă neapărat problema – trebuie să înțelegi de ce mănânci emoțional în primul rând.

6. Dietele glorifică puterea de voință și disciplină și te deconectează de corpul tău

Stai, nu este un lucru bun să ai disciplină uimitoare și să ai putere ?! Foarte puțini dintre noi lucrăm într-un mod în care doar „alimentarea cu putere” va ajuta atunci când vine vorba de alimentația și dieta noastră. Lumea dietelor a glorificat voința si controlul, dar, într-adevăr, FĂRĂ control ar putea fi cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat vreodată. Fără control, trebuie să îți asculți corpul și să intri în contact cu intuiția ta naturala. Când îți asculți corpul, acesta îți va spune ce are nevoie pentru a-l hrăni corect. De asemenea, este mult mai ușor să identifici poftele ca ceea ce sunt cu adevărat de cele mai multe ori – alimentația emoțională.

7. Într-o dietă totul este despre cântar

Am avut o relație foarte strânsă cu cântarul meu- în fiecare zi mă urcam pe el și așteptam să mi se spună cât de bine va voi simți în ziua respectivă sau nu: dacă îmi arată ca am slăbit, mă puteam simți bine, dacă nu, mă simțeam mizerabil. La fel, cântarul îmi dicta ce am voie sa mananc în ziua respectivă. Una dintre problemele majore ale dietelor este că se bazează pe greutatea ta pentru a-ți spune dacă ai făcut o treabă bună sau nu. Sunt sigur că am auzit cu toții povești despre temutele cântăriri săptămânale la cluburile de dietă.

Cântarul tău îți spune un lucru – efectul tău asupra gravitației Pământului. Nu îți spune dacă ai acumulat mușchi și ai pierdut grăsime, nu îți spune dacă ești mai slab, dacă ești mai plin de energie, mai sănătos.

Și în niciun caz nu ar trebui să-ți spună cum să te simți în ziua respectivă și câtă de stimă de sine să ai.

8.Dietele glorifică ideea că trebuie să lupți mai întâi, pentru a fi fericit mai târziu

„Când voi fi subțire, voi merge la întâlnire. Când voi fi subțire, voi fi suficient de încrezător pentru a obține un nou loc de muncă. Când voi fi subțire, atunci voi fi în sfârșit fericit! “
Dietele perpetuează această idee că, dacă „suferi” pentru o perioadă de timp în acest moment, atunci veți avea voie să fii fericit mai târziu. Din păcate, mai târziu nu vine niciodată. Nu există decât acum. Dacă ești în căutarea unei dietei care să te propulseze în sfârșit în viața ta perfectă, urăsc să te dezamăgesc, dar nu o vei găsi niciodată.

9. Dietele te fac să lucrezi spre un obiectiv arbitrar, cum ar fi greutatea sau mărimea rochiei

Când vine vorba de pierderea în greutate, nu urmărim neapărat mărimea corpului sau numărul pe cântar, urmărim un sentiment. Ceea ce ne dorim cu adevărat, este modul în care credem că se va simți atunci când vom ajunge acolo, nu momentul trecător al realizării – ci sentimentele pozitive de durată ale vieții într-un corp de care ești mândru! Poți alege să începi să te simțiți așa chiar acum! Nu trebuie să aștepți și, dacă îți atașezi fericirea de ceva exterior precum mărimea rochiei, probabil că nu o vei găsi niciodată.

10. Dietele se concentrează pe a-ți lua, nu pe a-ți adăuga 

Un cuvânt mare care merge mână în mână cu dieta este privarea! Chiar și planurile de dietă care îți promit că poți mânca orice îți place, vor avea „puncte” sau „sincronizări” atașate anumitor alimente pentru a te menține înăbușit – ceea ce în cele din urmă te lasă să te simți din nou restricționat. Dieta perfectă nu este fără lactate fără gluten, carbohidrați, zahăr.

Dieta perfectă este una în care te concentrezi pe ceea ce câștigi: sănătate, vitalitate, hrănire, peste ceea ce pierzi. Concentrează-te pe aglomerarea în alimentele bune care te fac să te simți uimitor și, în mod natural, vei elimina alimentele care te fac să te simți greoie sau lenta. PLUS – fără sentimente de restricție, deoarece nimic nu este cu adevarat în afara meniului.

Este o alegere pe care o faci – cum vrei să se simtă corpul tău? Cum îl vei hrăni cu alegeri care susțin asta?

Lasă un răspuns

×
×

Cart