You are currently viewing De ce dietele nu functioneaza si nu vor functiona niciodata
dav

De ce dietele nu functioneaza si nu vor functiona niciodata

Oamenii, in special femeile, au cheltuit de-a lungul timpului, milioane de euro/dolari/ lei pe diete, pe planuri de dieta.

Americanii de exemplu (la romani nu stiu daca s-au facut inca aceste studii) cheltuie intr-un an 60 de miliarde de dolari pe diete si pe produse de slabit.

De unde aceasta suma si mai ales, de ce?
Desigur, cu totii vrem sa aratam bine, sa fim trasi ca printr-un inel, sa ne simtim bine in corpul nostru.

De ce vrem sa slabim? Pentru ca ingrasarea/obezitatea creeaza probleme de sanatate: de la diabet tip 2, la probleme de inima, tensiune arteriala mare, la incomoditatea de a te misca.

Multe femei insa vor sa slabeasca pentru ca este la moda sa fii skinny, ceea ce este doar un trend intr-o societate. Aici ar fi o problema si mai subtila, psihologica: aceea de a te vrea placuta, acceptata, iubita. Pentru ca daca nu ar conta acest aspecta, de ce ai vrea sa te mai conformezi?

Este dieta o solutie?

Nu. De ce? Pentru ca te restrictioneaza si nu este sustenabil pe termen lung. Iar atunci cand restrictionezi, vrei si mai mult din ceea ce iti este interzis.

De aceea dietele “functioneaza” doar pentru 0.7 % dintre cei care tin diete.

Nu numai ca nu functioneaza, dar iti da metabolismul peste cap, te ingrasi mai tare dupa dieta, dezvolti probleme in relatia cu mancarea.

“Sa tii o dieta este ca si cum trebuie sa iti tii respiratia” sau “ca si cum nu ai avea o mana”, zice dr Oz.  Atat de mare este impactul asupra omului.

Cat timp poti sa iti tii respiratia?

Cati oameni nu incep o dieta, o “rateaza”, apoi o iau de la capat? Si mai important este: “Cum te simti cand esuezi in a tine o dieta?”

Cate femei sunt vesele atunci cand esueaza in a tine o dieta? Cand zic a esua ma refer la faptul ca nu au tinut dieta “ca la carte”, atat timp cat “ar fi trebuie”, slabind cate kilograme si-ar fi dorit.

Te simti prost, ca o ratata, simti ca ceva este in neregula cu tine, simti ca nu esti indeajuns de buna, ca ai gresit, iar luni o iei de la capat, sperand ca de data asta sa te tii de dieta si sa reusesti.

Cate femei din jurul tau nu cunosti care “sunt la cura” sau care plauiesc sa tina o cura de luni sau dupa sarbatori?

Ajungi ca toata viata ta sa tot tii cure de slabire. Daca dieta ar fi functionat nu ai fi fost nevoita sa tii diete asa des. Ai fi tinut o data, ai fi slabit si ti-ai fi vazut de viata.

Si totusi de ce nu functioneaza o dieta?

Pentru ca corpul nostru nu vrea sa fie la dieta! Corpului ii este bine sa manance intuitiv, pentru ca intuitiv este natural. Iar noi am cam uitat sa fim intuitivi. Vrem tot timpul sa ni sa spuna: ce sa mancam, cum sa ne traim viata.

Stiu, ti se pare un concept nou sa fii interesata macar de ce vrea corpul tau.

Cand ai comunicat ultima oara cu corpul tau?

Si totusi el comunica mereu cu tine: te ajuta sa respiri, iti face semn cand iti este foame, sete, cand ai nevoie la toaleta. Tu vrei sa intinzi mana dupa ceva, mana ta raspunde si se duce dupa acel ceva.

Vrei sa dansezi, corpul tau invata pasii.

Vrei sa alergi? Corpul tau face astfel incat sa se intample acest lucru.

Te cam pun pe ganduri aceste idei, nu?

Un alt motiv pentru care dietele nu functioneaza este pentru ca nu se adreseaza problemei adevarate.

De ce am luat in greutate? Printre cauze se pot numara problemele hormonale si de cele mai multe ori, emotionale.

De cate ori nu te-ai simtit trista, obosita, nervoasa, nu te-ai intins dupa biscuiti, ciocolata, napolitate, tort si nu te-ai mai putut opri din mancat?

De cate ori nu ai folosit mancarea pe post de confort emotional?

Teoretic, cu totii stim ce sa mancam, nu? Stim poezia: legume, fructe, fibre. Fara paine, paste, dulciuri procesate.

Si totusi, nu se intampla nicio minune. De ce? Pentru ca mai sunt si alte cauze in spate. Printre ele, cele de care am mentionat mai sus.

Solutia: sa iti asculti corpul, sa te uiti la emotii, sa iti faci un jurnal in care iti scrii despre ceea ce simti atunci cand iti vine sa mananci compulsiv (adica vrei sa mananci tot ce este pe masa, cu tot cu masa daca se poate), sa nu astepti sa ti se faca foame, sa bei multa apa (de multe ori confundam foamea cu setea), sa te uiti un pic la viata ta, sa vezi ce nu merge si sa lucrezi in acea directie.

Relatia cu mancarea este atat de intima (este ceva ce punem in corpul nostru) si se vorbeste atat de putin despre ea.

Consideram ca dietele sunt ceva normal. Ba mai mult, cream comunitati din cauza lor. De cate ori nu ai tinut o dieta cu o prietena, sau poate te-ai bagat intr-un grup pe Facebook cu femei care tineau aceeasi dieta?

Sa tii dieta nu este ceva natural daca nu ai o problema de sanatate. Dar acolo este alta poveste, acela se numeste regim si se tine pentru ca ceva nu mai functioneaza cum trebuie in corp si trebuie reparat.

Daca insa nu ai nicio problema de sanatate, dieta, pe termen lung, nu este o solutie. Iar viata ta nu trebuie sa se rezume la a tine dieta si a te simti prost. Viata ta ar trebui sa fie mai mult decat atat., cu scopuri mult mai inalte.

Daca vrei mai multa indrumare, scrie-mi. Am exact uneltele de care ai nevoie ca sa te ajut sa cladesti o relatie sanatoasa cu mancarea, cu corpul tau, cu viata ta.

Ti-a placut acest articol? Nu uita sa ii dai un SHARE. Multumesc!

Lasă un răspuns